Cranfield värsting simulator för Formel 1 träning

Virtuell bilsport - Eracing - simulatorracing

Virtuell bilsport, Eracing, E-sport eller simulatorracing som det också kallas har blivit otroligt populärt. Vårt samlingsnamn för den här typen av “dator-simulatorspel” 
som på ett otroligt verklighetstroget sätt efterliknar verklig racing, får bli Eracing,
Test av simulator på flera nivåerAlkenTech har specialkomponerade riggarAlkentech har ett grymt hydrauliskt pedalkit
AlkenTech har helt grymma hydrauliska pedalställ för rätt motstånd och känsla som bättre överensstämmer med verkligheten.
Eracing används av närmast samtliga professionella racingförare för att lära in nya banor och nöta varv efter varv tills de kan banan utan och innan, de kan till och med testa olika inställningar och setup.

Själva simulatorn eller “riggen” kan vara allt från enklast möjliga med ratt som monteras på ett bord och styrs av en vanlig dator eller spelkonsoll till en specialanpassad stol och rigg ända upp till otroligt avancerade simulatorer inbyggda in en riktig Formelbil eller som en flygsimulator.
Man kan antingen köra mot sig själv, mot datorstyrda bilar eller Online mot andra förare - oavsett var de befinner sig i världen. Det är också online-spelen som utvecklas och växer lavinartat med turneringar och tävlingar som inte sällan därefter görs upp finaler i en publik arena med stora prispengar. Det finns internationella tävlingar med hundratusentals dollar i prispengar.

I och med utvecklingen av möjligheten att köra online, mot andra verkliga förare istället för datorstyrda bilar, är detta det närmsta riktig racing som många någonsin kommer. De slipper köpa dyra racebilar och får uppleva körning med extrema bilar och banor från hela världen, utan restider eller bränslekostnader.

Med den snabba utvecklingen av motion-motorer som ger rätt känsla av kurvornas G-krafter likväl som acceleration och inbromsningar i kombination allt mer avancerad hårdvara är spelen nu så nära verklig racing man kan komma.

Det finns oändliga möjligheter till att uppgradera till allt mer komplexa simulatorriggar med flera skärmar, oljedämpade bromsar, manuella växellådor, vibrerande säten eller varför inte ta nästa steg, till Virtual Reality? Det placerar dig bokstavligen inuti fordonet och höjer upplevelsen till tidigare oöverträffade nivåer.
Ytterst avancerade simulatorer från Vesaro
Nyman Racing Simracing Porsche
Problemen är som alltid desamma. Olika tillverkare väljer olika system och plattformar, precis likadant som när videokassetter och DVD-skivor fann dagens ljus. Tre olika system lanserades samtidigt och bara en överlevde i slutänden. Idag finns kanske bättre förutsättningar att de tre olika systemen som finns ska klara sig, kanske? Hade det handlat om enbart bilspel så hade det varit tufft, men varje tillverkare, inte minst konsollspelen har 100-tals olika typer av spel för alla inriktningar. 
Systemen som slåss mot varandra är rFactor och iRacing som är PC-baserade och Assetto Corsa som är ett konsollspel - men som även finns för Windows. Assetto Corsa spelas ändå främst på Playstation och Xbox. Därutöver finns också Nintendo som har sitt WRC och enklare Mario Kart. Dessutom har varje konsolltillverkare sina egna spel som Grand Turismo för Playstation och Forza Motorsport för Xbox. Blev det tydligare och enklare att förstå, nej säkerligen inte! Nya Grand Turismo 7 som lanserats i dagarna lär ha en fantastisk grafik. 

Svenska EracingLigan (SEL) har etablerat sig som Sveriges främsta racingliga inom simracingen via onlinetävlingar som streamas live på Youtube, Facebook och Twitch. 
Länk till Svensk Eracing
Utbudet av spelkonsoller är stort

Presentation av de olika spelplattformarna

iRacing

iRacing är världsledande när det kommer till banor och bilar, där allt är laserskannat därför stämmer exakt mot verkligheten. Många av de nuvarande Formel 1 förarna kör iRacing, bl.a Max Verstappen, Lando Norris, Shane Van Gisbergen och Antonio Giovinazzi samt naturligtvis också våra svenska supertalanger Felix Rosenqvist och Marcus Ericsson.
I Sverige körs flera svenska communities där bl.a den communitydrivna serien Svensk Eracing. Tro det eller ej, men Svenska Bilsportsförbundet är faktiskt med och arrangerar SM i Virtuell Racing.
OFFICIELLA HEMSIDANSVENSK ERACINGSBF VIRTUELL RACING

Assetto Corsa & 
Assetto Corsa Competitizione

Assetto Corsa (AC) och Assetto Corsa Competizione (ACC) är simracingtitlar utvecklade av den italienska studion Kunos.
AC börjar bli till åren, men är fortfarande titeln för de som älskar att köra track days, skapa egna banor, göra egen setup på bilarna och annat. Således finns det mängder med extramaterial som inte fanns med från början som dynamisk väderlek och bättre grafik till fler banor och bilar.
ACC släpptes 2018 och anses av många vara den mest verklighetstrogna plattformen för GT3-racing. ACC är lite mer begränsat när det gäller bilar och banor då det inte har stöd för användarskapat material, men i gengäld är det som finns av yttersta kvalité och det släpps regelbundet nytt material via sk. DLC:er.
I dagsläget erbjuds ACC racing i klasserna GT3, GT4, Ferrari Challenge, Lamborghini Supertroféo, Porsche Cup och Touring Cars. Men då ACC är den officiella titeln för SRO så kan fler tillkomma i framtiden!
VGP anordnar regelbundet serier och event i ACC. Just nu har dem en tävlingsdag i serien varje torsdag samt ytterligare något event per vecka.
OFFICIELLA HEMSIDAN

Dirt Rally 2.0

Dirt Rally 2.0 är gjort av Codemasters och är ett rally och rallycross spel med stort utval av både bilar, banor och rallysträckor. "DR2.0" används flitigt av rallyeliten som bl.a Mattias Adielsson och Oliver Solberg för att träna inför varje rally. Det finns dag och veckovisa "community challenge event" i spelet där du kan tävla mot andra förare från hela världen och samla "poäng" i spelet.
Du kan också arrangera egna tävlingar i både rally och rallycross, där du tävlar mot dina vänner eller likasinnade inom esporten.
OFFICIELLA HEMSIDANDIRT SVERIGE

Raceroom Racing Experience

Raceroom är det enda spelet som har svenska banor med från start, som Ring Knutstorp, Anderstorp Raceway, Falkenberg och Gelleråsen. Från början är spelet utvecklat av den Svenska spelstudion SimBim. 
Raceroom har communityn där många av våra proffsförare finns med på vintern för att hålla igång körningen.
OFFICIELLA HEMSIDANRACEROOM SVERIGE FACEBOOK
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram