Här finns spännande evenemang, tips och aktiviteter

Lilla aktuellt är en ny informationssida under GTRacing.se som samlar små och stora nyheter om allt runt motorsporten som hobby. Självklart ligger fokus i grunden på trackdays och bankörning, men vi vill ändå hjälpa till att lyfta bilträffar, evenemang och annat som kan vara
värt att uppmärksamma. Vilket även omfattar nya produkter eller företag som har något intressant att dela med sig av.
Tipsa oss gärna om det är något spännande på gång eller kanske något ämne som vi missar.

Salabanan går att hyra för bankörning!

Salabanan har än så länge inga fasta dagar för bankörning eller egna uppbokade trackdays, men erbjuder istället klubbar, kompisgäng eller företag att hyra banan för egen körning till en vettig kostnad. Dock ej för drifting eller Motard.
Salabanan är med sina 800 meter en relativt liten men helasfalterad och tekniskt utmanande motorbana som går  att köras åt båda hållen och i olika kombinationer. Reglerna är som vanligt max 95 db.
Det går att hyra banan som heldag mellan 10.00 och 17.00 på lördagar för 12.720 kr inkl. moms, eller halvdag på onsdagar mellan 15.30 och19.30 för 5.300 kr inkl. moms.
För lediga datum - innan dessa blir uppbokade, se Trackdaykalendern!
Till SalabananTill GTRacings TrackdaykalenderSalabanan är en liten men tekniskt utmanande bana som går att hyra för Trackdaykörning
STEC Time Attack och Trackday körning

STEC utökar med Trackday & Time-Attack

STEC har inför året breddat Svenska Långloppsracingen med Trackday & Time-Attack som först och främst ger fler möjlighet att vara med och köra, men också att under de tio tävlingshelgerna finns möjlighet till Trackday-körning. Dessutom är det till en riktigt vettig kostnad för att vara Trackday.
Eftersom körningen sker i samband med Svenska Långloppsracingen så finns det alltid full bemanning med funktionärer, banpersonal, räddning och sjukvård. Precis som i Långloppskörningen går det att vara flera förare på samma bil, dessutom finns det en Audi TT att hyra för den som inte har en egen bil att köra med, den måste dock förbokas.
STEC Långloppracing delas in i tre olika klasser genom det de kallar ”Balance of Performance” som innebär indelning utifrån kilo per hästkraft. Det finns en, tre eller sextimmarsrace att välja mellan, men också sprintlopp och ett 1000 km lopp, därutöver finns även en Light-klass som är för utbildning och en klass för historiska bilar som är över 30 år.
Hela vitsen med STEC är att det ska finnas något som passar alla och att det ska gå att köra med nästan vilken bil som helst och kunna uppdatera och gå vidare i klasserna utifrån egen vilja och förmåga.
Länk till STEC

Wileco trackday events

Wileco Events arrangerar förarutbildningar, ecodriving och trackdays världen över. Främst på spanska och portugisiska banor. Företaget tillhandahåller även transport och limousinetjänster, men det är framför allt via sina mycket uppskattade trackdays Wileco skaffat sig ett mycket välrenomerat rykte. De senaste bankörningarna gick på klassiska Grand Prix banor som Estoril, Circuito do Sol, Portimao och Catalunya.
Länk till Wileco

La Famiglia Gran Turismo

Gran Turismo arrangerar exklusiva evenemang för superbilsägare på kända racingbanor som bl.a. Nurburgring med roadtrips på de vackraste vägarna i världen och stop på enbart de bästa restaurangerna och mest anrika hotell som går att finna.
Företaget har sitt huvudkontor i Schweiz men medarbetarna är spridda runt om i Europa även om huvuddelen och ledningen i företaget har svenska rötter.
Gran Turismo skapar otroliga upplevelser och lockar upp emot hela 2000 superbilsägare under ett år till de olika arrangemangen. Men så blir de också fullbokade väldigt snabbt. Det gäller till såväl racingbanor som körevenemang på vackra vägar. 
Länk till Gran Turismo

Formel 1 körning - på riktigt...

Johan Rajamäki som driver Rajamäki Racing erbjuder körning med riktiga Formel 1 bilar både utomland och i Sverige. Utöver ett antal körningar på Scandinavian Raceway Anderstorp så körs desto mer på Alastaro Circuit i Finland, Silesia Ring i Polen och Porsche Ring i Estland
Formel 1 bilarna du kan köra är modifierade Williams bilar från 2007 som körts av 2016 världsmästare Nico Rosberg och Alex Wurz.
Den enda begränsningen för hur fort du får köra Formel 1 bilen är du själv!
Länk till Rajamäki Racing

Driver Academy sportbilsträffar

Driver Academy som drivs av Veronica Moraeus och Jojje Moraeus Svensson arrangerar antal stora bilevent runt om i landet som Dala sportbilsfestival, Stockholm Car Meet och Sportbilsdagen i Västervik.
Företaget erbjuder upplevelser och tjänster till bil- och sportbilsägare, med event, utbildning och varumärkesprofilering.
Driver Academy har under 10 år utvecklats till att bli Sveriges största arrangör kring sportbilsevent.
Länk till Driver Academy

Missa inte detta...

Formel 1 föreläsning

Lördagen den 24 februari höll den mycket aktade och kunniga danska motorjournalisten Peter Nygaard ett väldigt intressant föredrag inför Formel 1 säsongen. Det var över 100 personer som nappat på möjligheten att få veta lite mer om motorsportens högsta klass.
Det är få personer har en så fördjupad insikt bakom kulisserna i Formel 1 som Peter med över 700 Formel 1 lopp i bagaget. Så det var en både spännande och underhållande eftermiddag med djupdykning inom Formel 1-racingen uppblandat med lite rövarhistorier.
Inte nog med det, platsen som själva evenemanget hålls på var noga utvalt. Nämligen på Strøjer Samlingen i danska Assens, som är Jørgen Strøjer privata bilsamling av unika Le Mans-, Grand prix- och racingbilar. Bara den är värd ett besök i sig, men nu fick man "både och" genom att man hade möjlighet att gå runt i bilsamlingen på egen hand före föredraget.
För alla riktiga racingnördar så har Peter tillsammans med Felix Smith en Podcast om Formel 1. 
Peter Nygaard och Felix Smith har en Podcast om Formel 1Länk till Peter och Felix Podcast
Jørgen Strøjer med sin Mercedes Stirling Moss Mercedes 300 SLR

Strøjer Samlingen

I Assens på den danska ön Fyn, huserar Strøjer Samlingen som är Jørgen Strøjer privata bilsamling av unika Le Mans-, Grand prix-, sport- och racingbilar. Bilsamlingen är helt otrolig med mängder av helt unika bilar som Porsche Carrera GT, Koenigsegg, fem olika Bugatti, Aston Martin, ett antal varianter av Lamborghini och Mercedes, Rolls Royce och mängder med unika och ovärderliga Ferrari. Av just Ferrari fanns allt från tidiga Dino till ett antal olika Challenge-modeller och modernare 599 GTO och GTB samt flera 250 GTO och SWB. Helt otroligt, och det mest imponerande - Jørgen kör och använder bilarna. Det är inget museum där de står och mumifieras utan Jørgens väldigt stora och omfattande garage av bilar som används...
Är man ett sällskap så går det att boka in en rundvisning med guide, annars så ordnas det ett antal visningar per år som man kan anmäla sig till.
Länk till Ströjer Samlingen

F1 bil helt i choklad

Det finns otroligt duktiga hantverkare inom alla tänkbara områden. Inte minst inom bilhobbyn där duktiga kreatörer emellanåt får till de mest häpnadsväckande skapelser. Amaury Guichon är definitivt en av dem - även om han arbetar i ett helt annat material, nämligen mörk choklad. Han har bl.a. skapat denna Formel 1 bil i skala ett till två som är ett mycket imponernade konstverk. Bilen tog sju dagar att skapa och det gick åt hela 60 kilo choklad. Detaljrikedomen är helt otrolig.

För en bättre dag 2024

Peter Jönsson, Ida Nilsson och Moa Nilson är arrangörerna bakom det behjärtansvärda eventet "För en bättre dag" som görs i samarbete med Ljungbyheds Motorbana.
Det hela går ut på att erbjuda barn,  ungdomar och familjer som av olika orsaker har det tufft som gör att de behöver tänka på något annat, om än så bara för några timmar.
De fantastiska eldsjälarna Peter, Ida och Moa har gjort detta till ett arrangemang där mängder av bilägare kommer med sina sportbilar för att erbjuda dessa barn och ungdomar att få åka med i sin drömbil.
Det är dock inget öppet evenemang för allmänheten, utan endast familjer, förare och volontärer kommer att bli insläppta på området.
Länk till eventet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram