GT Racing blogg

Blog

Byggbeskrivning

Lätt väger tungt

 

Vi kommer att presentera varje steg av bygget med både en utförlig beskrivning av varje steg i processen och bilder på varje del och på hur vi går tillväga. Vi hoppas kunna inspirera andra och ge lite tips och idéer…

Under tiden som vi fullständigt plockat ner bilen i delar så har vi beställt delar från i princip världens alla hörn. Delarna kommer från Australien, USA, England, Slovenien, Frankrike, Italien, Tyskland, Kina, Polen, Danmark och naturligtvis även från Sverige.

Anledningen till att delarna kommer från så många olika håll är för att vi sökt helt specifika delar som vi inte hittat någon annanstans än kanske just från det företaget i det landet. Vi har velat ha det bästa vi kunnat hitta inom varje område, sedan kan det säkert finnas både bättre och kanske även billigare delar på närmare håll, men vi har lagt otroligt mycket tid på att leta efter exakt ”rätt” delar.

Vi har haft god hjälp av Jonas Thelander på Thomassons Bildemontering i Helsingborg som hjälpt oss att slå i sina program och leta fram rätt- eller någorlunda kompatibla delar. Jonas är själv bilbyggare och förstår därför vad vi behöver när vi förklarar hur vi tänker. Tack Johnny för att vi fått låna Jonas…

Vi den fantastiska förmånen att känna en mängd otroligt duktiga människor, och har dessutom lärt känna ännu fler sedan vi startade vårt ”lilla projekt”.

Vi har våra ”egna” fantastiska mekaniker Miran och Burim på Berga Bilakuten, som hjälpte oss plocka ut motor och låda, efter att ha tömt AC-systemet och plockat bort fronten med lampor och kylare, drivaxlar och avgassystem. Allt som allt tog det två timmar. Grymma grabbar! De är med på bygget hela vägen.

Vi har dessutom en alldeles egen el- och datatekniker i Stefan Paulsson som löser allt som kräver ström. Och så naturligtvis vår allt-i-allo och ivrige påhejare John Lindau som hjälper till där det behövs.

Någon kanske får intrycket att det skulle vara ett s.k. ”postorderbygge”, men det är inte bara att köpa in en massa prylar. Det ska vara rätt delar och dessutom fungera ihop med andra delar. Så på sätt och vis så kan man säga att det krävs en egentillverkad del mellan två köpta delar, och massor av tid och analyserande för att komma fram till hur och på vilket sätt det ska lösas. Vi har säkert lagt 100 tals timmar av funderingar och slagningar på nätet innan vi ens köpt och plockat isär bilen, flera hundra timmars funderande under byggets gång för att få allting att passa ihop. Sedan dyker det ständigt upp nya utmaningar under tiden som man måste fundera ett varv extra runt.

Designern Johan Weijedal fick det ärofyllda uppdraget att göra ett designförslag utifrån våra idéer. Resultatet blev en fullträff och exakt så som vi tänkt oss, eller t.o.m. bättre.

Johan har gjort en del designuppdrag åt Leif Tufvesson på Caresto. Så detta var nog ändå en barnlek för honom.

Innan ens bilen var inköpt så köpte vi en komplett bakvagn till en Audi A3 8P 2007 från Signalen i Linköping, alltså från samma modell som vi senare skulle införskaffa. Bakvagnen placerades i en jigg för att mäta fram längder och mått på nya länkarmar. De skulle alla vara raka vilket de alltså inte är original. Den övre länkarmen är U-formad för att fjädra upp och ner ”runt” det bakre rambenet. Så det innebar också att rambenet måste byggas om i en båge i form av en bro för att länkarmen skulle kunna göras helt rak. Den blir då samtidigt mycket lättare. ”Rambron” gjorde också att det blev mer utrymme runt omkring bakvagnen och det nya arrangemanget för liggande stötdämpare med push-pull arm och länkaget till det.

Just lättnader och smartare konstruktioner är mottot för hela bygget. Vi räknar med en lättning på strax under 100 kilo ofjädrad vikt och ytterligare 450 kilo ”dödvikt” på bilen. Målvikten är satt till 1000 kilo.

Så innan bilen ens var inköpt så var konstruktionen för bakvagnen mer eller mindre klar. Grabbarna på R-Tech Solution i Helsingborg hade svetsat nya länkarmar i flygplansaluminium efter våra ritningar. De provdrog och hållfasthetstestade svetsarna tills de hittade rätt legering på pinnarna. Till slut så drogs röret ut tills det blev tunnare och gick av innan svetsen släppte. Så nu vet vi att de håller.

Nya hubbar i aluminium har införskaffats och nu ska linkaget till de liggande stötdämparna att provas ut och nya fästen för själva utväxlingslänken svetsas på plats. Även det kommer att mästarna på TIG-svetsning i aluminium, R-Tech Solution att fixa till. Vi fäster bara ihop delarna, sedan gör de makalöst snygga svetssömmar.

Alla bussningar byts självklart ut mot Polyuretan och Oilon.

Bromsarna som sitter ute vid hjulen bak plockas bort helt och ersätts med betydligt mindre skivor och ok som placeras ända inne vid diffen. Dessa kommer från Haase i Italien och är egentligen avsedda för race-gokarts. En gokart med förare väger runt 250 kilo och den bromsas helt och hållet av en enda bromsskiva. På vår Audi är vikten per hjul mindre än så och dessutom står bromsarna fram för någonstans mellan 60 och 70% av den totala bromskraften. Det spar inte bara massor av ofjädrad vikt utan minskar även totalvikten och flyttar dessutom in den vikt som blir kvar in till mitten av bilen – alltså rätt placerad! Det är ju faktiskt samma sak med stötdämparna som läggs ner och flyttas in till mitten. De reducerar vikten som flyttas in och det viktigaste av allt. Tack vare länkaget med utväxling så växlas rörelserna vid hjulet upp med 65 % så stötdämparen lättare kan dämpa små rörelser och vibrationer. Resultatet blir lugnare dämprörelser och bättre vägkontakt som i sin tur betyder förbättrad väghållning.

Även framvagnen får samma uppgradering med helt nya länkarmar i aluminium, bussningar i Polyuretan och specialbyggda stötdämpare. Bromsarna byts mot kolfiberskivor och magnesium-ok från Porsches värsta racingbilar. Hubbarna fram kommer från Audi TT RS och de förses med hjullager från SKF och metallomspunna bromsslangar. Vi har plockat bort servon men behåller ABS-systemet med möjlighet att stänga av det när vi så önskar.

Nästa steg är att beräkna och väga in och justera fram och bakvagn så att alla bärarmar liksom drivaxlar blir närmast vågräta. Det betyder att vi förmodligen behöver fräsa ner infästningar och svetsa om ett antal fästen. Allt för att fjädringsrörelserna ska bli optimala när bärarmarna står i Ride-High-läget.

Vi gör alltså tvärt om mot vad de flesta brukar göra. Vi ställer hjulen på marken, trär ner karossen över dem tills den hamnar där vi vill ha den och utgår därifrån med justeringen av länkarmar och hjulupphängning.

Audi´s klumpiga och bedrövliga parameterstyrservo med lägesgivare ersätts med en liten nätt kuggstångsstyrning. Det är inte bara en enorm viktreducering, det är framför allt ett jättelyft när det gäller känsla i styrningen. Borta är brottandet med ratten och styrningen som ger känslan av att servon rattar emot genom kurvorna.

Den nya kuggstångsstyrningen kopplas ihop med en rattstång från Porsche 996 och en styrväxelreducering.

Och ja, precis som väntat stämde inte en enda fästpunkt, ingenting hamnade ens på samma ställe eller passade ihop. Det var exakt det vi menade från början, det är enkelt (men dyrt) att köpa en massa delar, det svåra är att få dem att lira och passa ihop.

Ratten hamnar nu ungefär 20 centimeter längre bak, men det var också ett önskemål då vi ska sitta längre bak i bilen och även få rätt position för armarna.

Just nu rensar vi alla onödiga fästen och plåtdetaljer invändigt, liksom alla onödiga kablar som vi inte behöver. När det är klart ska vi börja med rördragning för buren och svetsa in tuberna för Airjackers.

Vi kommer att använda den ”faceliftade” fronten från Audi RS3 2009 som har två större luftintag på var sida om fronten. Det ena öppningen ska användas för motorns oljekylare och den andra för oljekylaren till växellådan.

Vattenkylare flyttar vi längst bak i bilen, på det viset vinner vi massor av fördelar. Vi flyttar vikt bakåt i bilen, vi får en svalare motor när inte kylfläktarna blåser varm luft på motorn, vi ökar kylarvätskans mängd med 50 % och aluminiumrören som hamnar i trösklarna hjälper till med avkylningen, men kanske främst; eftersom vi behåller bilens A/C så kommer det alltid att blåsa 20 gradig luft från kupén genom kylaren. Dessutom får laddluftkylaren på det sättet mer opåverkad luft, så det är alltså enbart fördelar med att flytta kylaren.

Huven och dörrarna gjuts i glasfiber av Johnny Wikberg på KP Styling i Ystad, som nog är bäst i världen på att bygga gjutformar. Han gör just nu ett fantastiskt arbete med ytterskal och innerlinern på dörrarna och huven i glasfiber. Han gör så tunna hårda gjutningar att det inte är någon större vits att gjuta dem i kolfiber för att spara vikt. Kolfibern är visserligen starkare men detta är inga delar som behöver högre styrka än glasfiber. Johnny kommer även att gjuta av hela instrumentbrädan som ska göras som ett tunt skal som kläs med mocka.

Panelen där stereon sitter med några knappar ovanför plockas bort och ersätts med en i kolfiber som blir manöverpanel och även innehåller instrument för oljetryck, oljetemp, volt och laddtryck…

Duktiga Janet Svensson på Mediagården fräser ut alla hålen i kolfiber och trycker texten till alla knapparnas funktion direkt på kolfibern.

Vi går igenom motorn helt och hållet och gör de nödvändiga uppdateringarna. Det ska bli I-profilstakar, smidda kolvar och en portning av toppen. Det blir nya förstärkta kamkedjor och drev, men däremot ska vi köra original vev- och ramlager efter tips från flera duktiga motorbyggare.

Vi byter samtliga remhjul till lätta Billet blåeloxerade aluminiumhjul för att minska den roterande massan. Vi var också inne på att byta till en hälften så stor generator, men vi har inte hittat någon mindre med frihjul. Så vi prioriterar för stunden den lite klumpigare originalgeneratorn med frihjul framför en mindre utan. Har någon ett tips på någon lätt och bra får ni gärna höra av er till oss.

Vi håller också på att flytta oljefiltret och får då själva bygga en adapter som ska bultas i blocket och via termostat skicka oljan vidare till en ny filterhållare och oljekylaren. Och det är inga odds på att den blir fräst ur ett bit flyplansaluminium…

Vi funderar också på utformningen och dragningen av grenröret. Avgassystemet kommer att byggas på plats av Ferrita i Köping. Det blir inget enkelt jobb med tanke på att det är trångt, bilen blir låg och att vi byggt om bakvagnen helt. Men Ferrita är verkliga proffs och byggde bl.a. avgassystemet till Cannonball-Cadillacen som gav 28 bakhjulshästar. Vi är övertygade om att det inte finns någon annan som är mer lämpade att göra just det jobbet. Kommer att bli både snyggt, effektivt och förstärka det karaktäristiska ljudet från V6-motorn.

Sedan har vi nästa stora ”organ” i bilen, nämligen växellådan. Vi satsade medvetet redan från början på en bil med DSG. Trots att DQ250 lådan har ett bedrövligt dåligt rykte och dessutom endast klarar 350 Nm.

Vi håller på att diskutera olika lösningar för växellådan och återkommer om detta. Vi kommer även att ha en separat oljekylare för växellådan som också gör att vi ökar oljevolymen med ett par liter.

För att matcha lådans växling har vi skaffat MME Motorsport´s magnetstyrda racepaddelkit för racebilar med paddlar i kolfiber. Handtillverkas av företaget i Slovenien. Väger komplett bara som en liten fågelunge, eller 128 gram om man vill vara exakt…

Karossmässigt blir det kanske inte så jättestora förändringar. Vi köpte ett komplett karosskit för Audi RS3 från Xclusive Customz i England som består av en ny front, skärm- och tröskelbreddare samt bakstötfångaren med integrerad diffuser. Till det blir det en splitter i fronten och på sidorna. Sedan håller vi på att titta på en vinge, men det ska inte vara en vinge för att det skall vara en vinge. Utan det ska vara en vinge för att fylla en funktion, och då ska det vara rätt vingprofil.

Fredrik Wettermark på Composit Design i Malmö har ett förflutet som flygkonstruktör, även om han numer mest bakar kolfiber i sin Autoklav. Han byggde en gång en egen vingprofil för att han inte ansåg att de han sett var rätt utformade för att göra det de skulle – dvs. att styra luften för att skapa rätt tryck mot marken utan att bromsa för mycket, alltså tvärt emot en flygplansvinge.

Lång utläggning om en liten vinge kan tyckas, men vi ska tillsammans med Fredrik räkna noga på kolfibervingens utformning för att se att den gör jobbet utan att begränsa toppfarten allt för mycket.

Målet är naturligtvis 300 km/h plus, vilket inte borde vara några som helst problem…

Byggbeskrivning

Superlätta fälgar…

Allt handlar om detaljer. Som varje liten detalj och arbete vi lagt på våra helt nya fälgar. Däckia i Helsingborg sponsrade oss med OZ Alleggerita i 7,5×17 tum, som väger 7,33 kilo lackerade, alltså exakt samma vikt som framfälgarna på Koenigsegg…

Vi tog våra helt nya fälgar till Fälgfixarna för avfärgning, bearbetning och ommålning. De sänkte ner fälgarna i sitt magiska tvålbad och morgonen efter så var färgen borta och de sista resterna hängde som ett löst skinn.

Efter det så monterades fälgarna upp i svarven, kontrollerades och fick dessutom centrumhålet på insidan utsvarvat till 82mm för att passa de nysvarvade Porsche-naven till kolfiberskivorna.

Därefter pulverlackerades de med ett tunt lager klarblå färg, så tunt det bara gick… Allt för att hålla nere den ofjädrade vikten så långt det går.

Fälgfixarna är verkliga mästare, finishen på lacken och bearbetningen de gjort är i absolut toppklass. Så nu återstår bara att ta en ny sväng till Däckia för att få Michelindäcken monterade.

Byggbeskrivning

Grym instrumentpanel

Vi har den fantastiska förmånen att ha ett grymt nätverk med enormt kunniga och enastående personer på företag med verklig spetskompetens. Det gör att det blir både roligt och enkelt att jobba med utveckling och det som ska göras.

Som exempelvis nu när vi skulle ersätta en bit av den gamla instrumentpanelen och bilstereon med en ny kontrollpanel i kolfiber. Då har Janet på företaget Mediagården i Höganäs maskiner som både kan trycka på text och fräsa ut alla hål i vår kolfiberplatta. Vi gjorde en mall i datorn sedan fixade de resten – och resultatet blev tårdrypande snyggt och proffsigt. Ser ut precis som om någon bilfabrikant skulle gjort det och ligger alltså i nåvå med allt annat som vi beställt för att få gjort till bilen.

Mediagården kan trycka på alla typer av material som plast, plåt, aluminium, trä, kolfiber, plexi, det är endast fantasin som sätter gränsen.

Kan inte låta bli att visa en bild på svetsarna på förstärkningsplåtarna till buren som Roger på R-Tech Solution svetsat. Bara att konstatera, det finns de som kan svetsa och så finns det de som verkligen kan svetsa.

Det är underbart att ha med proffs att göra.

R-tech_svetsar

 

Byggbeskrivning

Eventuri kalluftinsug…

Vi har fått en fantastisk respons fått artikeln på MotorMagasinet´s hemsida, i nyhetsbrevet och nu slutligen i den tryckta tidningen. Det är allt från mail, telefonsamtal men också kommentarer från alla vi träffar. Det visar vilket genomslag MotorMagasinet verkligen har.

Roligast av allt är de två företag som hört av sig och vill vara med och sponsra vårt projekt. Det ena har vi lovat att hålla hemligt ett litet tag till, det andra var Eventuri Intake Systems från England som bygger grymt fräcka, snygga och hysteriskt effektiva insugssystem i kolfiber. Tack vare att de utnyttjar venturi-principen där de vänt luftfiltren i en egen patentlösning så ökar luftströmningshastigheten samtidigt som lufttemperaturen sänks och resultatet blir en effektökning på mellan 15-25 hk beroende på biltyp.

Det mest spännande med Eventuri är att den agenturen nu hamnar i Sverige, och hos avgasspecialisterna Ferrita. De kommer att presentera konceptet nu under våren och börja lägga upp delar av sortimentet på sitt lager i Köping.

För alla som är nyfikna av naturen, kika in på http://www.eventuri.net/intake-systems/ tills grejerna finns på hyllan hos Ferrita.

Vi återkommer med bilder när vi installerar kitet på vår Audi.

Byggbeskrivning

Grymma motorfästen…

Så har vi även fått motorfästena från 034motorsport. De är frästa i flygplansaluminium med minimala hårdgummibussningar gjorda för bankörning. Förutom att de är tårdrypande snygga så är de dessutom 40 % lättare än originalfästena och reducerar alla tendenser till ryckighet i drivlinan vid gaspådrag. Alltså lätt, snyggt och effektivt – precis som vi vill ha det…

Byggbeskrivning

Dags för motorn…

Då har vi slutligen rivit motorn, och det såg egentligen inte alls illa ut. Den har gått 13.000 mil, men oljebytena verkar ha skötts liksom att kamkedjan och kamdreven bytts. Men vi kan inte lämna något till slumpen när varenda liten detalj på hela bilen är minutiöst genomgången, så därför byter vi samtliga rörliga delar utom vevaxeln som faktiskt är smidd och i bra skick.

Efter flera tips så fick vi kontakt med motorbyggaren Bengan som driver Bengan Racing i Södra Sandby. En riktig motorbyggare av ”old School” som bygger racemotorer hela dagarna. Noggrann, kunnig och påläst med rätt attityd. Att han sedan har en skön humor och nära till skratt gör saken inte sämre.

Då vi inte ska ha någon överladdning utan istället fokuserar på hållbarhet i en rapp sugmotor med jämn vridmomentkurva, så har Bengan bestämt förutsättningarna för hur motorn ska byggas upp. Det blir smidda kulpenade I-profilstakar, smidda högkompkolvar, ventiler i Inconel och ARP-bultar rakt igenom. Som kronan på verket ska vi montera en stålgördel i botten för att minimera flex i vevaxeldelen – allt för högsta möjliga hållbarhet.

Bengan ska porta toppen och slipa in ventilsätena för perfekt flöde och täthet. Vevaxeln balanseras tillsammans med vevstakarna för optimal perfektion och utjämning. Knappt mätbara minsta lilla obalans tar effekt, minskar möjligt varvtal och kortar motorns livslängd avsevärt. Vi återkommer med hur vi går tillväga när vi sätter ihop motorn och kanske kan vi dela med oss av lite små tips och trix.

Byggbeskrivning

Oljeadapter

Vi tyckte vi hade letat överallt utan resultat, så vi var inne på att fräsa fram en oljeadapter för att flytta placeringen av oljefiltret och oljekylaren, när vi hittade en adapter på 034motorsport.com i USA. Den ser mer eller mindre exakt ut som den vi redan gjort en ritning på, men nu slapp vi alltså allt extra arbete.

Adaptern är gängad och klar för AN-anslutningarna till oljekylaren men har också uttag för oljetryck och oljetemp så nu är även den delen klar

Vi skippar stålbultarna som följde med adaptern, då vi inte vill skapa några onödiga galvaniska spänningar och använder istället bultar i titan, vad annars?

Nu ska exakta placeringen av oljefiltret och oljekylaren bestämmas för optimal kylning, vi kan då också mäta upp längden på slangarna. En termostat i oljefilteradaptern kommer sedan att släppa oljan vidare till oljekylaren när den uppnår rätt arbetstemperatur.

Även DSG-lådan kommer att få en separat oljekylare i fronten då överhettning är just den lådans största fiende. Vi återkommer med bilder efter montering.

Byggbeskrivning

Ännu mer kolfiber…

Det går inte alltid som man tänkt sig, men någon enstaka gång går det betydligt mycket bättre än vad man ens kunnat drömma om.

Vi har ett tag haft mycket funderingar och en hel del huvudbry med bromsskivorna bak. Vi har redan från start bestämt att de skulle flyttas in till diffen. Dels för att minska den ofjädrade viken ihop med att reducera vikten totalt, men också för att centrera den vikt som är oundviklig så långt in mot mitten av bilen som möjligt.

Enda bekymret med det är att utrymmet i bakvagnsupphängningen är begränsat till en maximalt 190 mm stor – eller rättare sagt liten bromsskiva. I och för sig behövs inte så särskilt stor skiva bak då vi har kolfiberskivor fram som står för runt 70 % av bromskraften och att vi dessutom reducerat bilens vikt så pass mycket. Men vi har ändå haft en hel del huvudbry med att hitta rätt bromsskiva, men som sagt vi söker lösningar och fastnar inte i problemen…

När vi träffade Fredrik Wettermark på Composite Design, så hade han helt plötsligt en lösning med kolfiberskivor även bak. Han har nämligen fått tag i bakade kolfiberplattor som lämpar sig att svarva och fräsa fram i rätt mått för att bli bromsskivor.

Vårt spånande med våra sponsorer hjälper oss framåt med ständigt nya och fantastiska lösningar som vi knappt trodde kunde vara möjliga. Nu har vi förärats med bromsar i kolfiber runt om. Ibland går det faktiskt bättre än väntat, väldigt mycket bättre.

Nu ska vi bara ha tag i lämpliga ok bak så är bromseriet i box, men vi tittar på några spännande lösningar även där.

Vi fortsätter upprepa vårt mantra; Starka företag och dess varumärken växer och utvecklas tillsammans!

Byggbeskrivning

Nyskap

Sökandet efter det optimala tvingar utvecklingen framåt.

Vi söker i varje liten detalj en förbättring och letar ständigt efter ny teknik, nya lösningar eller nya sätt att tillämpa befintlig teknik på. Vi kallar det nyskap.

Vår strävan efter förbättringar och lättare material i avgassystemet kretsade runt rör i aluminium, rostfritt och Inconel. Och det var då idén föddes om att det kanske skulle gå att tillverka lätta snygga ljuddämpare i kolfiber.

Tankarna diskuterades med våra grymma vakna sponsorer Ferrita och Composite Design, som nappade på idén och bestämde sig för att gå samman i ett projekt för att ta fram helt nya fullflödes ljuddämpare i kolfiber och titan.

Utöver att vi får ytterligare helt unika delar och lösningar till vårt bilprojekt, så hjälper vi samtidigt våra sponsorer att hitta nya samarbetspartners och därigenom skapa nya affärer.

Fredrik Wettermark på Composite Design är en fantastisk lösningsorienterad idéspruta med enastående kunskaper om olika typer av material och dess egenskaper. Han arbetar nu vidare med designen och tar tillsammans med Micael Ljungström på Ferrita fram en prototyp av ljuddämparen som även kommer att testas för att forma till rätt sound.

Det gäller att inte vara rädd för att prova och göra fel, att inte fastna i gamla fotspår, men framför allt att söka lösningar istället för att fokusera på problemen.

På något sätt så har vi – tack våra sponsorer och samarbetspartners – fått hjälp att hitta lösningar innan vi knappt blivit medvetna om att det skulle vara något hinder på vägen…

Som vi alltid sagt; Starka företag och varumärken växer och utvecklas tillsammans!

Byggbeskrivning

Mycket pyssel

Vi fick frågan om vi inte gjort något på ett tag, eftersom vi inte skrivit något. Men det är faktiskt precis tvärt om, vi har gjort så mycket att vi helt enkelt inte hunnit skriva. Ja, så har vi haft lite välbehövlig semester också. Fick mig en tur till Monza och har tittat närmare på GT3-bilar medan Gary är tillbaka i USA i två månader.

Det har varit allt från växellådskompabilitet till burbyggande, arbete med drivaxlar, länkage för hjulupphängning och bromslösningar i bakvagnen, montering av skärmbreddare och tröskelbreddare. Vi har med andra ord inte direkt varit sysslolösa…

Men enbart en sådan detalj som att hitta rätt lager till själva utväxlingsleden mellan push-pull staget och stötdämparen är inte enkelt. Lagret som är ganska litet med en ytterdiameter på 25 mm ska bära ganska stora belastningar och klara ännu större tryck intermittent. Vi har slutligen hittat lager som klarar 300 kilo vilket betyder att de två lagren i varje länkled klarar att bära 600 kilo och intermittent över ett ton, så nu ska vi vara på säkra sidan.

Vi har även svarvat av drivaxlarna och tittat på lämpliga bromsskivor för bakaxeln. Till bromsskivorna ska vi svarva nya nav för att passa mellan den inre drivknuten på drivaxlarna och medbringaren på diffen.

Byggbeskrivning

We have seen the light!

Det är som bekant en skön känsla när man plötsligt ser ljuset i tunneln…

Vi fick tips om företaget SVWAT-Eculogic-Tuning angående programmering av växellådan. Vi skickade ett mail till företaget beläget i Norrköping, alltså i Sverige – och vi som letat överallt, snacka om att gå över ån efter vatten?

En stund senare ringer Boris upp oss och berättar att de visst kan fixa omprogrammeringen av vår DQ500 låda – och mycket mer. De tar även bort V-Max och mappar ur så mycket som går ur vår sugmotor förutsatt att vi kör minst 98 oktan.

De kommer att programmera om lådan helt och lägga in launch control, speeda upp växlingarna, ta bort automatläget, vridmomentbegränsningen och kick down. Men också att se till att växellådan accepterar högre varvtal. Så nu får vi exakt det vi vill ha och eftersökt så länge.

Företaget har redan gjort detta till bl.a. Kristoffer Grennberger i G3 racing Team som leder sin serie inför finalracet i Timeattacknu.se.

Det är fantastiskt med små innovativa företag som SVWAT Tuning som skaffat sig kunskap inom ett specifikt område och mycket svårt område, och verkligen gjort någonting av det.

Med det så är nu äntligen allt runt växellådan på ”bana”.

Här är länken till SVWAT Tuning´s hemsida: svwat.net

Ett bra tips till alla som har DSG-lådan är att minst byta olja och filter var 6000:e mil – inte en mil över. Drivknuten har faktiskt ett kit med 7 liter Gulf DSG-olja och Vaico oljefilter för den sexväxlade DQ250 växellådan för det oslagbara paketpriset 999 kr.