Scandinavian Raceway Anderstorpär Sveriges enda Grand Prix bana

Scandinavian Raceway Anderstorp

Scandinavian Raceway Anderstorp är Sveriges enda riktiga Grand Prix bana där det mellan åren 1973 och 1978 arrangerades hela sex Formel 1-tävlingar. Tävlingar som kom till tack vare eldsjälarna Sven "Smokey" Åsberg, Bertil Sanell och Åke "Rörkrökar´n" Bengtsson tillsammans med svenska framgångar inom internationell motorsport genom dåtidens stjärnor Joakim Bonnier och Ronnie Peterson.
Scandinavian Raceway Anderstorp grundades redan i början av 60-talet av de tre eldsjälarna och motorintresserade företagarna Sven "Smokey" Åsberg, Bertil Sanell och Åke "Rörkrökar´n" Bengtsson. De startade då racingklubben Team Mosarp Racing. Mosarp var egentligen en felstavning av orten Mossarp där Bertil Sanells billackeringsfirma låg. 

Planerna för en bana var stora men det var svårt att hitta finansiering, Smokey´s lösning var att spänna hanen ännu mer och satsa tävlingsbana av internationella mått som dessutom inrymde ett flygfält. 

Uppdraget att rita banan fick Holger Eriksson som var anställd i Smokey´s företag. Det var inte så krångligt på den tiden som idag, så redan våren 1968 stod banan klar med läktare för 3000 personer och ett flygfält integrerat i rakstäckan. 
I maj samma år kördes en provtävling och den 16 juni invigdes banan med pompa och ståt och en internationell tävling som Joakim Bonnier vann och Ronnie Peterson körde ett Formel 3 lopp. Under storhetstiden på 70-talet kördes sex Grand Prix lopp i Formel 1 och sex Road Racing VM.
Efter att Ronnie Peterson´s tragiska bortgång 1978 efter olyckan på Monza banan så gick luften ur svensk motorsport och det blev näst intill omöjligt att hitta sponsorer. Så tävlingen som skulle köras på Anderstorp 1979 fick ställas in, och efter det blev det sig aldrig sig riktigt likt.

Under 80-talet kördes ett antal tävlingar för standardvagnar men framför allt var det roadracing som dominerade.
Under åren så skärptes bullerrestriktionerna som gjort det väldigt svårt att arrangera större tävlingar. Ändå har det genomförts ett antal större tävlingar som World Touring Car 
Championship, som kördes ihop med FIA GT bilar 2007.

Anderstorp har under senare tid gjort omfattande upprustning och renovering av både bana och depån samt fått helt ny depåbyggnad som inrymmer garage, dommartorn, konferenslokaler och inte minst Motorsportgymnasiet.

Vi får hoppas att berörda myndigheter någon gång ska inse värdet av att kunna genomföra tävlingar som det en gång gjordes på den fantastiska anläggning som Scandinavian Raceway Anderstorp trots allt är.

Banrekordet med bil, 1:21,525, sattes av nederländaren Marijn van Kalmthout Benetton B197 från år 1997.  Banrekordet med motorcykel hålls av Wayne Rainey på en Yamaha 500cc med tiden 1:31,107.
LÄNK TILL SCANDINAVIAN RACEWAY ANDERSTORPLÄNK TILL MOTORSPORTGYMNASIET I ANDERSTORP

Bejublad utställning av Anderstorps Grand Prix fotograf Jan Wärnelöv

Under 70-talet var Jan Wärnelöv fotograf på Anderstorp. Hans fantastiska foton renderade till en utställning på fotokonstgalleriet Tres Hombres Art på Hotell Tylösand, som ägs av Per Gessle och Lars Nordin. Utställningen hölls fram till midsommar 2021 och var mycket uppskattad av besökarna. Den innehöll utöver en massa spännande kuriosa som bl.a. Ronnie Peterssons overall från 70-talet, 28 bilder från Anderstorp under åren 1976-1978 i alla storlekar från 50 x 70 upp till 140 x 20 i Fine Art Print. Bilderna kan faktiskt även köpas från Jan Wärnelöv.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram