På den här sidan samlar vi lite olika nyheter från motorsporten och racingen som kanske kan vara av intresse. Eftersom vår fokus ligger på bankörning och trackdays som idag kan vara ett insteg för att börja köra på bana på ”riktigt”, så blir inte detta någon riktig nyhetssajt för racingen. Även om vi naturligtvis inte varken kan låta bli att presentera eller följa några av våra grymma svenska förare runt om i världen. Förare som är otroligt viktiga och fantastiska förebilder. Dessvärre har vi inte haft riktig rekryterings- eller instegsklass på väldigt många år som inkörsport till motorsporten, fram tills nu vill säga! Fredrik Lestrup med Lestrup Racing har skapat en helt ny instegsklass med NXT Gen Cup som är ett helt koncept med specialbyggda små lätta elektriska Mini Cooper. Läs mer på vår blogg. Annars får ”gärdsgårds”-racingen i form av långlopp som
MellanSvenska LångloppsSerien, Mittcup.nu, STEC, Race4fun, Nordic Endurance 1 och Svenska Endurance Cupen för motorcyklar fungera som rekryteringsklasser och därigenom fylla luckan i det som borde vara Bilsportsförbundets absolut viktigaste uppdrag och ansvar. Motorsporten kommer aldrig att bli en billig sport, men med rätt insatser går det att göra den billigare. Vi i Sverige har trots vår blysamma folkmängd, näst flest racingbanor i hela Europa. Vi har dessutom en lång och gedigen motorsporttradition och historia med långt över 100 svenska förare som under många decennier rönt enastående internationella framgångar. Svenska Bilsportsförbundet borde alltså kunna åstadkomma så otroligt mycket mer och göra många fler riktade insatser för att säkra en tillväxt inom motorsporten.
Våra två svenska förare i NTT Indycar
Marcus Ericsson
I Indycar-serien, den otroligt tuffa amerikanska motsvarigheten till Formel 1, har vi (än så länge) två svenska förare, Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist. Marcus kör nu sin fjärde säsong i Indycar och tredje säsong för Chip Ganassi Racing som sedan förra året fått tillägget Huski Chocolate från största sponsorn. Marcus körde före det totalt fyra säsonger i Formel 1 med Caterham-Renault under fösta året och därefter fyra år med Sauber-Ferrari. Marcus körde sin första säsong 2019 i Indycar för Arrow Schmidt Peterson Motorsport och lyckades ta en andraplats som bäst. Under säsongen 2019 för Chip Ganassi Racing slutade Ericsson inom top 10 i mer än hälften av racen och som bäst fyra.
Förra året gick det ännu bättre för Örebro-sonen, han vann två race och placerade sig som tvåa i ett och slutade som sexa i mästerskapet.
I årets säsongs första race i St. Petersburg, Florida, slutade Marcus som nia. På Texas Motor Speedway startade Marcus som 14:e bil men gjorde ett fantastiskt lopp och imponerande uppkörning vilket slutade med en tredjeplats och skön pallplats. Det är första gången på 19 år som en svensk hamnar på pallen i ett ovallopp i Indycar. Grymt jobbat Marcus!
I racet i Long Beach var Marcus med länge i täten och hade en tredjeplats, men spann med kalla däck efter att loppet varit pausat, kolliderade lätt med en annan bil, fick punktering och kraschade in i muren. I Alabama startade Marcus på en tolfte plats vilket också blev placeringen i mål.
Indy 500 blev så till slut det stora genombrottet för Marcus med den sköna segern efter en riktigt rafflande avslutning på racet. Det var samtidigt också en riktig revansch mot alla som har kritiserat honom under åren. Marcus skrev därmed in sig i historieböckerna som vinnare av det mytomspunna Indy 500. Större än så blir det inte. De dubbla poängen i Indy 500 gav dessutom Marcus en mästerskapsledning. Men det höll inte hela vägen, i näst sista tävlingen klarade han inte topp 10 och i sista racet slutade Örebro-sonen på en niondeplats samtidigt som värsta konkurrenten Will Power gjorde allt rätt och lyckades knipa mästerskapstiteln. Totalt slutade Marcus mästerskapet som sexa, vilket han naturligtvis var mycket besviken över efter att ha lett hela mästerskapet efter Indy 500.
Felix blev Europamästare i Formel 3 2015, och vann både Macau Grand Prix och Masters of F3. Han blev också trefaldig mästare i Formula Renault.
Han debuterade 2019 i NTT Indycar hos anrika Chip Ganassi Racing. Efter en grym debutsäsong, med två pallplatser och en pole position, slutade Rosenqvist sexa i mästerskapet. Han tog också den åtråvärda rookietiteln. 2020 tog Felix sin första seger på Road America i Wisconsin. Han blev därmed den förste svensk att vinna ett Indycar-race sedan Kenny Bräck 2002.
I St. Petersburg startade Felix på startruta 21 och lyckades köra upp sig till en 17:e plats efter flera tunga varvningar och lite otur. Felix är grym på kvalen, men har otur i racen med allt från bränslestrategi, däckslitage och taktik. På ovalbanan Texas Motor Speedway knep Felix Pole Position och i Long Beach kvalade han som fyra men resultaten i racen blev som bäst 11:a. I Alabama kvalade Felix in som sexa, en position som han lyckades hålla genom halva loppet, men i slutet tvingades han spara stora mängder bränsle och tappade då placering i samma takt och slutade på en blygsam 16:e plats. Mindre blysamt blev det i Indy 500 där Felix tog en grym fjärdeplats, som naturligtvis hamnar i skuggan av Marcus vinst, men var hans bästa placering i år och hans bästa placering i Indy 500.
Felix gjorde däremot en riktigt bra avslutning på mästerskapet och slutade på en åttondeplats totalt. Han har kontrakt med McLaren för nästa säsong, men än är inte allt klart då det är ett kontraktsbråk kring Alex Palou som påverkar Felix sits. Vi håller tummarna för att det löser sig.
Linus Lundqvist från Tyresö, kör för HMD Motorsports i den andra säsongen av Indy Lights. Förra säsongen, där han var rookie, slutade han trea totalt, vilket var en enastående bedrift. Årets säsong har startat minst lika imponerande. Under årets första träningen på den tighta stadsbanan i St. Petersburg i Florida var Linus snabbast. I kvalet var han 29 hundradelar ifrån att knipa Pole. I racet slutade Linus på en tredje plats, 3,7 sekunder efter segrande Matthew Brabham i ett för övrigt ganska stökigt race som höll på att ta slut redan i första kurvan för svensken.
I årets andra tävling på Barber Motorsports Park i Alabama, där Linus förra året tog karriärens första Indy Lights-seger, fortsatte framgångarna. Linus knep Pole Position före teamkollegan Benjamin Pedersen med 2 hundradels sekund. Linus ledde sedan från start till mål och övertog därmed ledningen i mästerskapet och blev helgens racingsvensk i USA.
I de dubbla tävlingarna på Belle Isle i Detroit blev det full pott med dubbla Pole Position, dubbla segrar, dubbla snabbaste varv och ledning från start till mål. Därmed fullbordade Linus något så ovanligt som en dubbel ”Grand Chelem” – motorsportens absoluta grand slam. Linus stärkte då greppet om titeln och drygade ut sin ledning i Indy Lights-tabellen med hela 84 poäng. Fyra pallplatser i de sista sju racen räckte för att behålla ledningen och vinna mästerskapet. Lite synd var det att Linus inte fick avsluta på pallen i säsongen sista race, men mästartiteln vägde ändå tyngst. Han blev därmed också den första svensk att vinna Indy Light.
Linus sällar sig till gruppen av våra mest framgångsrika svenska racerförare med trippla titlar i svensk och internationell formelbilsracing. Linus har vunnit amerikanska Formula Regional Americas, det anrika brittiska Formel 3-mästerskapet, samt svenska Formula STCC Nordic.
I den prestigefulla motorsporttävlingen Race of Champions gör den samlade världseliten upp om titeln som världens bästa tävlingsförare. Det är förarens skicklighet som avgör då de tävlar mot varandra i exakt likadana bilar. I år var det dock väldigt annorlunda förutsättningar då tävlingen för första gången skulle köras på is. På plats på isen utanför Pite Havsbad fanns mästarna från Formel 1, rally och rallycross som Sebastian Vettel, Mick Schumacher, David Coulthard, Helio Castrovenes, Valteri Bottas, Tom Kristensen, Jimmie Johnson, Colton Herta, Petter Solberg och Jamie Chadwick som var den enda kvinnliga föraren. Sedan hade vi naturligtvis Johan Kristoffersson, Mattias Ekström, Timmy Hansen och Oliver Solberg att försvara de svenska färgerna. I Nationernas Cup vann far och son Petter och Oliver Solberg för Team Norway. Medans den niofaldige världsmästaren Sébastien Loeb vann årets Race of Champions vilket därmed blir hans tredje vinst i RoC.
Utöver alla de rafflande racen mellan den samlade världseliten, så var uppvisningsracet på premiären 2022 (som egentligen inte ens var ett race) mellan Stig Blomqvist i Anders "ACE Competitions" Carlssons Audi SportQuattro S1:a mot den helelektriska 1000 hästars rallybilen Nitro FC1-X, helt underbart att se. Vilken bil som vann? Audi´n naturligtvis..!
Tom Blomqvist vann Rolex 24 Daytona
Tom Blomqvist, som är son till legendaren Stig Blomqvist, är till hälften britt och hälften svensk, men vi räknar honom naturligtvis gärna som svensk - även om han tävlar för England. Tom är uppväxt på Nya Zeeland, där också hans racingintresse startade på riktigt med gokart, även om generna naturligtvis fanns där sedan födseln. Redan som 15-åring kom Tom trea i svenska Formula Renault, året efter vann han den engelska Formula Renault serien. Därefter har han vunnit 24 timmars på Spa och säkrat ett antal andraplaceringar på både Bathurst och LeMans. Tom kör som fabriksförare för BMW Motorsport i WEC och Formel E.
Senaste fjädern i hatten är definitivt vinsten i det legendariska Rolex 24 Daytona i Honda Acura HPD som han körde tillsammans med Oliver Jarvis, Simon Peganaud och Helio Castroneves för Meyer Shank Racing.
Här har vi listat fem svenska långloppsserier för bilar som körs i år och en för motorcyklar. Vi kommer löpande att uppdatera informationen och göra ändringar.
Mittcup.nu
Mittcup är en cup inom uthållighet, långlopps-racing på asfalt som nyligen startats upp och som körs på Mittsverigebanan Sundsvall. Tanken bakom detta är "alla skall kunna vara med" - det behöver inte vara dyrt att hålla på med motorsport och racing. Mittcup är gräsrotsnivå, och där kommer vi att fortsätta vara, med att alltid ha ett reglemente där det krävs väldigt lite och inga kostsamma modifikationer på bilen för att kunna vara med.
Tanken med den här serien är att det ska gå åka Racing utan att vara miljonär. Serien arrangeras av Östgöta Racing i samarbete med NSHC Karlskoga.
Tävlingarna under 2023 blir som 6-timmars långlopp med flera förare i de olika teamen och här gäller det att åka så många varv som möjligt under aktuell tid. Varje serie kommer att poängberäknas för resp. serie och klass / MSLS och NSHC.
För tävlande Team i NSHC, gäller tekn.reglemente enligt deras reglemente. För MSLS så är det samma tekniska reglemente som 2022 i samtliga klasser. Tävlingarna arrangeras på olika racingbanor runt Mellansverige där merparten av dessa körs i Östergötland och har en lång tradition.
STEC är en relativt billig instegsserie för den som vill starta med racing. Samtidigt kanske också den mest rättvisa långloppsracingen genom "Balance of Performance" med indelning i tre olika klasser baserat på kilo/hk i 2-4-6-8 timmars racing.
Du kan genom detta system köra nästan vilken bil som helst inom STEC så länge den besitter säkerhet i form av burbåge stol, bälte av racingmodell. Det skapar stor möjlighet till trevlig racing.
Race4fun arrangerar Sveriges två största långloppserier som ger alla en möjlighet att tävla i tuffa 8-timmars race på många olika motorbanor i år. Plus ett avslutande 24 timmars race på Mantorp Park i oktober. Serien körs i två parallella serier dels i Nordic Endurance 1 och dels genom Race4fun som är uppdelad i två olika klasser, Svenska Skrotbilsklassikern med mer begränsat reglemente och Klass 2 med 8 timmars Cup:en som tillåter mer förändringar och trimning.
Tävlingskalender 2023, Svenska Skrotbilsklassikern:
24 mars, Shakedown, Ring Knutstorp
26 mars, Ring Knutstorp,
16 april, Mantorp Park
3 juni, Sturup Raceway
6 augusti, Scandinavian Raceway, Anderstorp
30 september, Kinnekulle Ring
14-15 oktober, Mantorp Park, 24 timmars race
Tävlingskalender 2023, Klass 2, 8H Cup
24 mars, Ring Knutstorp, Shakedown
25 mars, Ring Knutstorp
16 april, Mantorp Park
3 juni, Sturup Raceway
6 augusti, Scandinavian Raceway, Anderstorp
30 september, Kinnekulle Ring
Tävlingskalender 2023, Nordic Endurance 1 5 maj, Ring Knutstorp, Shakedown 6 maj, Ring Knutstorp, Deltävling 1 11 juni, Falkenberg Motorbana, Deltävling 2 5 augusti, Scandinavian Raceway, Anderstorp, Deltävling 3 17 september, Kinnekulle Ring, Deltävling 4 7 oktober, Mantorp Park, Final
Svenska Endurance Cupen - MC
SEC är långloppsserie för 4-takts motorcyklar på över 500 cc med fri trimning. Varje team består av 2-3 förare som delar på en motorcykel. Minsta racestint är på 4 timmar.
Sveriges största resultatsite för Racing som samtidigt bevarar Nordens racinghistoria! Alla banracingresultat finns här samlade på ett och samma ställe. Bengt-Åce Gustavsson är en mycket stor racingentusiast som brinner för sporten som få. Han är samtidigt både motorskribent och motorfotograf. Hans ambition hemsidan Svenskracing.se är att samla samtliga racingresultat i Sveriges historia! Tanken är att det ska gå att söka all tänkbar statistik om förare, bilar, klubbar, tävlingar, ja vad som helst.