Vi har dessvärre ganska mycket att lära av danskarna, i alla fall när det gäller racing. De lyckas vartenda år köra ett riktigt racinglopp mitt inne i stor-Köpenhamn med raka blås och en tokhög ljudvolym. Copenhagen Historic Grand Prix är verkligen danska motorsportens flaggskepp.
Det känns lite paradoxalt när svensk racing kämpar i motvind mot vansinniga miljö- och bullerkrav, men också med prestige och intriger som närmast hör hemma i en dokusåpa.  Och på andra sidan Öresund så lyckas man köra racing mitt i stan utan några bullerrestriktioner och dessutom med alkoholförsäljning inne på racingområdet.
Men det kanske är det som är hemligheten? Danskarnas avslappnade attityd till allt som är krångligt eller närmast omöjligt?
Copenhagen Historic Grand Prix är helt enkelt en folkfest för hela familjen med allt från hoppborgar för barnen till sportbilsutställning, Champagnelounge och så naturligtvis massor av kul och spännande racing.
Sida vid sida tävlar närmast ovärderliga Ford GT med Lotus Cortinor och ettrigt högvarvande hundkojor. Alla får plats och alla får vara med. Självklart är både bilimportörer såväl som märkesklubbar på plats så att alla ska få möjlighet att bekanta sig med sin drömbil.
På plats finns danska och internationella Formel 1-, LeMans- och WTCC-stjärnor som Tom Kristensen, Jan Magnussen, Tom Chilton, John Filippi och Mattias Ekström som ställer upp ideellt och kör ”Race for Riget”, som är ett välgörenhetsarrangemang där hela behållningen oavkortat går till Rigshospitalets barnavdelning.
Publiken betalade för att åka med sina idoler i drömbilar som McLaren, Ferrari 488, Porsche GT3RS, Lamborghini Huracán Performante, Aston Martin, Ford GT40 och den stora publiksuccén KTM GTX/GT2. Totalt inbringade medåkningen förra året nästan en miljon kronor till barnsjukhuset.
Årets Copenhagen Historic Grand Prix går av stapeln helgen den 5-7 augusti i år. Missa det inte för allt i världen!