Rätt växellåda eller inte..?

Rätt växellåda eller inte..?

Vi har från första början varit inställda på att vi skulle köra DSG, det var också därför vi köpte en bil med just DSG-låda för att slippa bygga om och konvertera i efterhand. Efter det har turerna varit många. DSG-lådan har ett otroligt dåligt rykte, i mångt och mycket faktiskt oförtjänt. DSG-lådan är speciell och kan inte riktigt köras som en vanlig automatlåda, men viktigast av allt är att byte av oljan och filter minst måste göras efter boken – vilket många slarvar med, men det viktigaste av allt – DQ250-lådan som sitter i vår A3:a klarar 350 Nm och inget mer. Det gör att alla som slarvar med oljebyten, kör lådan fel och har trimmat eller mappat motorn får problem.

Nu finns det lösningar på det med andra programvaror, andra ventiler och framför allt bättre kopplingspaket, så man kan faktiskt få lådan att klara ända upp till 700 Nm, men det kostar skjortan och lite till – men det går. Vi var länge inne på det spåret men det känns som att det finns för lite kunskap och vi vill inte lägga så mycket pengar och inte vara säkra på att vi får vad vi förväntar oss.

Samtidigt med bilen skaffade vi även en DQ500-låda som sitter i nyare Tiguan, Transporter och Passat GTS. Även den är en dubbelkopplingslåda med våtkoppling som klarar 600 Nm redan från början, den är dessutom sjuväxlad. Men så fick vi en massa varningar om att det inte skulle vara så enkelt att få den att jobba ihop med motor och annat, och att man då även skulle vara tvungen att lyfta över bilens information från den gamla växellådan. Så vi skrinla de planerna och la undan den lådan så länge.

Men efter att ha haft ett samtal med Svenska Volkswagen så fick vi beskedet att det inte finns några problem med att använda den växellådan då vår bil inte har någon startspärr eller nödvändig bildata i originallådan.

Med DQ500 lådan så går det även att få programmerat in en riktig launch control och ännu roligare, att det faktiskt går att ta bort lådans vridmomentsbegränsare och kickdown-funktionen.

Så nu håller vi på att kolla vem som kan göra detta snabbt och smidigt.

gtracingse

Kommentera

%d bloggare gillar detta: